Cum să ieși din impas când totul în jurul tău se prăbușește?

olympia-1543733_1280
Tehnologia campionilor
19 august 2016
Arata tot

Cum să ieși din impas când totul în jurul tău se prăbușește?

chains-433543_1280

Alergi însetat prin ploaia de informații de toate felurile, încerci să le triezi, să le alegi pe cele  mai potrivite pentru tine, cu care simți că rezonezi mai bine și care te definesc. În virtutea unui scop bine stabilit, acela al evoluției și bunăstării personale și profesionale, petreci ani buni din viață prin facultăți și mastere, mergi la cursuri de specializare, muncești pe brânci pentru „cel mai tare CV” și aprecierea șefilor. Intri pe nesimțite în jocul condiționării financiare (căci deh, evoluția profesională înseamnă să fii și bine plătit pentru munca pe care o faci, nu?) și te trezești făcând diverse compromisuri sau schimbând ordinea firească a priorităților de dragul senzației de control și relativă siguranță pe care ți-o dă banul. Începi o cursă nebună între diversele proiecte de business, timp și nevoile tale umane de bază, cu gândul că le poți face pe toate, căci, la urma urmei, așa fac toți din jurul tău și uite că reușesc.

Din când în când, te mai oprești să-ți tragi răsuflarea și constați că parcă ai obosit și ai avea nevoie de o pauză. Mental te programezi să aștepți odihna până la perioada de vacanță, când visezi că vei avea timp suficient să-ți încarci bateriile. Un gând incomod îți străfulgeră mintea: „să fie doar oboseala fizică sau… aș mai avea nevoie și de altceva?” Îl alungi însă imediat, pentru că-ți dă o ușoară senzație de slăbiciune (simți că ți se strânge stomacul) și faci ceea ce ai învățat la un curs de dezvoltare personală, adică îți muți focusul gândirii pe un proiect în care ai succes. Sentimentul că ești „in control” revine, slăbiciunea dispare și te avânți bucuros mai departe.

Dar oare cât la sută din acel control e real? Cât de multă sinceritate ai investit în relația cu propria persoană ca să poți avea o scală veridică de evaluare a gradului tău de control asupra emoțiilor și gândurilor tale? Nu cumva e vorba de o falsă senzație de control, un control menit doar să-ți satisfacă cerințele minții și ale ego-ului?

Din păcate, răspunsul la întrebările de mai sus vine de obicei, în momentul în care te confrunți cu un eveniment sau o serie de evenimente tip criză. Situațiile de criză apar când unul sau mai mulți din pilonii de susținere a echilibrului din viața ta se dărâmă, de obicei sub acțiunea unor factori externi, asupra cărora tu nu deții controlul (sau așa ți se pare :) ). Cum se întâmplă acest lucru?

Pentru multe persoane, pilonii de susținere a echilibrului din viața lor sunt reprezentați de sănătate, familie, job, locuință, prieteni. Să ne imaginăm următoarea situație: ești o persoană care rămâne fără loc de muncă din motive independente de voința ta și ai de plătit și un credit suficient de mare pentru locuința pe care ți-ai cumpărat-o. Aparentul echilibru al siguranței finaciare se duce pe apa sâmbetei, senzația că ești „stăpân pe situație” dispare și apare criza. Adică: „Șah! Acum să te văd cum muți! ”

Complicată treabă, mai ales tu ești singurul „rege” (alb sau negru) de pe tabla de șah sau „scena vieții tale”. În nici un joc de șah nu putem avea doi regi de aceeași culoare, nu :) ? Într-o primă etapă, vei analiza cu siguranță toate posibilitățile pe care le ai și vei începe sârguincios să faci o selecție între cele care îți par cel mai la îndemână și mai de succes. Definitivezi apoi „lista scurtă” și te apuci de treabă. Momentan ai senzația că ai ieșit din starea de „șah”. Timpul însă trece și după mai multe încercări constați că niciuna din variantele alese nu a funcționat. Ești înapoi de unde te-ai străduit să fugi.

Începi să te întrebi de ce nu funcționează…unde ai greșit? Poate nu ai ales varianta care trebuia? Sau poate că…nu ți-ai dat voie să vezi și alte oportunități! Și simți din nou cum te cuprinde acea senzație de slăbiciune și conștientizezi că parcă seamănă a teamă. Este momentul tău de sinceritate cu tine, în care realizezi că nu mai deții controlul nici asupra situației în sine și nici a emoțiilor tale.  Sau mai bine zis, e momentul în care conștientizezi că și tu, ca toți ceilalți oameni, poți fi dominat de  propriile emoții care te vor determina să reacționezi într-un fel sau altul. Ești suma emoțiilor și gândurilor tale. Tot ele sunt cele care te-au adus și în situația dată. Ceva din tine, vibrația gândurilor tale, a atras în viața ta experiențele prin care treci acum!

Oh, cu siguranță nu e plăcut să-ți asumi asta! Ego-ul tău va încerca să te protezeje și va veni cu o suită de contraargumente solide, care să-ți demonstreze că tot ceea ce ai gândit și aplicat până acum a fost perfect pentru tine. Mai e insă Cineva, acolo, în interior…o voce profundă, vocea sufletului tău, care încearcă să se facă auzită, dincolo de gălăgia asurzitoare a Ego-ului. Și parcă ai vrea să o asculți…dar pentru asta ai nevoie ca mintea ta să tacă, șuvoiul tumultuos de gânduri să se oprească iar tu să poți coborî sfios în adâncul inimii tale, cu care n-ai mai stat de mult de vorbă! Un dor ancestral îți sfâșie pieptul și simți cât de mult te-ai depărtat de propria esență, de propriul sine, de singurul adevăr pe care-l recunoști ca fiind valid și real: ființa ta!

Și cum ai putea să faci să te reconectezi la inima ta, la Sinele tău? Cum poți să-ți auzi vocea sufletului care te poate ghida să ieși din impas?

(Cumva simți la nivel intuitiv că toate răspunsurile la întrebările tale le vei găsi acolo, în interior.)

Ei bine, nu există o rețetă universal valabilă, pentru a te reconecta cu vibrația reală a sinelui tău divin. Există însă căi bătătorite, pe care au mai mers și alții înaintea ta și care s-au dovedit a fi funcționale ca și tehnici de apropiere și conexiune cu Sinele Interior!

Iată cu ai putea proceda:

  1. Învață să trăiești după propriul ritm nu după cel impus de alții!

Nu vei putea să te asculți cu adevărat niciodată dacă te epuizezi încercând să te aliniezi la ritmul și dorințele celor din jurul tău! Încearcă să treci la timonă și să stabilești tu coordonatele și timpul de navigație. Dozează-ți eforturile adaptându-le la potențialul tău real, cel pe care știi că-l poți susține fără nici o problemă!

  1. Poți să alegi să petreci un timp într-un loc în care te simți în siguranță, confortabil și în care să nu fii deranjat o perioadă.  

Consideră-l un cadou inedit: un timp al tău, magic, în care limbile tuturor ceasurilor de pe pământ se opresc și care nu poate fi contorizat! Acordă-ți privilegiul de a petrece un timp de calitate cu tine însuți! Amintește-ți care sunt lucrurile pe care le făceai cu plăcere și de care nu ai mai avut timp în ultima perioadă…cum ar fi să le faci din nou?

  1. Fii înțelegător cu tine însuți!

E timpul să înveți să te iubești și să te accepți așa cum ești, cu bune și rele! Prețuiește-te! Ai compasiune pentru tine, pentru momentele în care consideri că ai greșit, pentru toate nereușitele și dezamăgirile prin care ai trecut! Toate ți s-au întâmplat pentru ca tu să poți învăța într-un context experimental cât se poate de real! Ca să poți deveni mai puternic, mai curajos, mai echilibrat!

  1. Amintește-ți de esența ta divină!

Ai fost creat după chipul și asemănarea Creatorului, deci porți în tine o esență perfectă! Într-un alt articol de-al meu, pe care-l poți citi aici spuneam că „suntem parte din Una și aceeași Matrice energetică care a creat TOT ceea ce există…” Ține doar de tine să conștientizezi divinul din tine, să-l onorezi și să-l folosești pentru a crea la rândul tău lucruri de poveste. Ai încredere în potențialul tău!

  1. Eliberează-te de tot ceea ce nu-ți mai este de folos!

Se pare că trebuie să faci curățenie! Atât în interior cât și în exterior! Găsește și elimină din tiparele tale de gândire acele credințe limitative care te țin pe loc și nu-ți mai sunt de folos! Ai nevoie să scoți la suprafață și să integrezi toate acele lucruri pe care te-ai străduit să le ascunzi de tine și de ceilalți: frici, suferințe, slăbiciuni…Nu vei scăpa de ele peste noapte, dar e important să le conștientizezi, să înțelegi cum te afectează și cum poți lucra cu ele astfel încât să nu te mai saboteze. Dacă nu reușești să faci asta singur poți apela la ajutorul unui profesionist (un coach sau a un psihoterapeut specializat).

  1. Ascultă-ți corpul!

Fii în permanență atent la semnalele pe care ți le dă propriul tău corp! Scanează-te și vei învăța să recunoști modul în care corpul tău resimte la nivel fizic diferite stări mentale. Încearcă să-ți folosești corpul asemenea unui radar de mare performanță. Cheia procesului constă în a simți în trup când ai atins acea stare de relaxare profundă, echilibru, conexiune cu tot ceea ce există – alinierea care deschide poarta spre comunicarea cu Sinele tău!

  1. Trăiește în prezent!

Rămâi centrat pe timpul prezent, căci mintea ta va aluneca cu siguranță către o proiecție a unui eveniment trecut sau viitor, care te poate arunca în îngrijorare. Ori de câte ori simți că aluneci iar către un tipar de gândire negativ,  întreabă-te: “Acum, în momentul acesta am vreo problemă?” sau „Unde îmi este focusul? Către ce îmi canalizez energia? E real sau imaginar?” și cheamă-ți energia înapoi în prezent.

Cel mai ușor mod de a ne găsi calea și a ne simți împliniți este alinierea cu Sinele, cu esența noastră divină!

„În tine, ca în orice ființă umană, există o dimensiune a conștiinței mult mai profundă decât gândirea. Este esența a ceea ce ești tu.”

                                                                                                                                                                                       Eckhart Tolle

Dacă ți-a plăcut articolul și simți că rezonezi cu informația prezentată te invit să te înscrii la newsletterul NLP Experience aici .

Sursă foto: Internet

Pentru cei ce vor să-mi împărtășească feedback-ul lor, puteți să-mi scrieți pe mail la  carmenelena.radu@nlpexperience.ro sau să vă spuneți părerea în spațiul de mai jos, destinat dialogului.

 

© Carmen Elena Radu 2016

Aveti permisiunea de a prezenta informația pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai dacă se menționează numele autorului și adresa paginii originare în care a apărut articolul: www.nlpexperience.ro.

Înscrie-te gratuit la newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Te invit sa te inscrii la newsletterul NLP Experience.

Vei primi astfel in mod gratuit e-book-ul

ARHITECTUL INTERIOR
Creatorul unei noi experiente

Vei primi un email cu linkul de download

Te invit sa te inscrii la newsletterul NLP Experience.

Vei primi astfel in mod gratuit e-book-ul

ARHITECTUL INTERIOR
Creatorul unei noi experiente

Vei primi un email cu linkul de download

Te invit sa te inscrii la newsletterul NLP Experience.

Vei primi astfel in mod gratuit e-book-ul

ARHITECTUL INTERIOR
Creatorul unei noi experiente

Vei primi un email cu linkul de download