Tehnologia campionilor

EgoEinsteinedited_zps5c35ddf5
Primul pas către o viață echilibrată: îmblânzirea Ego-ului!
27 iulie 2016
chains-433543_1280
Cum să ieși din impas când totul în jurul tău se prăbușește?
19 octombrie 2016
Arata tot

Tehnologia campionilor

olympia-1543733_1280

      Trăim împreună în această societate dinamică, în permanentă evoluție și transformare, un drum unic pentru fiecare și în același timp puternic interconectat și influențat de factorii care definesc societatea modernă: economia, politica de stat, componenta socială, educațională și cea de mediu.

       Încă din primii ani de viață suntem angrenați în sisteme educaționale complexe, sisteme care alături de educația primită în familie ne imprimă programe de gândire sistemice despre ce și cum trebuie să facem astfel încât să fim adaptați și integrați din punct de vedere social. Privind mai în profunzime, vom constata însă că modalitatea în care se realizează cunoașterea și educația nu este adaptată la necesitățile fiecărui individ ci la standardele unui sistem global, făcut să pară a fi singurul funcțional și de încredere.

       Evoluția înseamnă însă schimbare și adaptare, flexibilitate și dorință de a găsi soluțiile potrivite la provocările cu care se confruntă societatea și educația contemporană.

       Să ne gândim de exemplu, la ce metode de educație si comunicare sunt necesare pentru relaționarea cu copii care au fost diagnosticați cu autism sau ADHD. În asemenea cazuri, standardele cunoscute nu se mai potrivesc și nu mai dau rezultate, iar părinții și educatorii acestor copii sunt nevoiți să se deschidă și să adopte noi sisteme de gândire și de abordare a comunicării, care de cele mai multe ori le schimbă radical viața.

      Adaptabilitatea și deschiderea spre a încerca noi modele de gândire și relaționare au devenit condiții intrinseci ale evoluției omului modern. Cine își imaginează că a terminat cu „învățarea” de îndată ce a ajuns la maturitate și s-a încadrat într-un sistem productiv, se limitează singur și își pune bariere care îi vor închide multiple posibilități pentru viitor. În final, totul se rezumă la o alegere, pe care fiecare dintre noi, o facem la un moment dat. Fie îți propui să te dezvolți, să cunoști mai mult, să-ți îmbunătățești performanțele, fie alegi să rămâi la același nivel la care ești acum, într-un spațiu cunoscut și relativ confortabil, într-o viață dominată de rutina zilnică și aparent lineară.

   Experiența ne-a arătat însă că viața nu presupune stagnare ci mișcare continuă, transformare, crearea și manifestarea de posibilități noi. Astfel, vine un moment în care vechile paradigme încetează să mai fie funcționale, apare ceva nou care te scoate din gradul tău de confort (un alt job, o relație nouă, o despărțire, mutarea într-o altă țară, etc), ceva ce provoacă ieșirea din rutina obișnuitului și activează mecanismele de învățare și adaptare. Cum altfel ne-am mai aduce contribuția la evoluția speciei? :)

      Fiecare pas către propria dezvoltare înseamnă o investiție pe termen lung. O investiție în potențialul tău de a face față cu succes oricărei provocări.

      Și pentru că astăzi avem șansa de a beneficia de accesul nelimitat la informație, aș vrea să vă împărtășesc o mică istorioară despre doi oameni curajoși care au pus bazele unui sistem nou de modelare a excelenței umane.

      La începutul anilor ’70, doi americani geniali, Richard Bandler (matematician și cibernetician) și John Grinder (lingvist) au pus bazele unei metode extraordinare de modelare a gândirii umane, numită astăzi „programare neuro-lingvistică”.În munca lor de cercetare Bandler și Grinder au folosit un volum imens de informații creând o punte de legătură între domenii diferite precum psihologie, lingvistică, știința comunicării, informatică, cibernetică și filozofie. Obiectivul lor a fost de a crea o metodă eficientă de reproducere a excelenței umane, pornind de la înțelegerea strategiilor pe care pe aplică performerii din diverse domenii.

     NLP-ul (acronimul pentru programare neuro-lingvistică) propune un set de tehnici și instrumente uimitor de eficiente pentru gestionarea proceselor mentale și a comunicării.

      Ideea de bază din NLP este că ajută individul să-și modeleze tipurile de experiențe pe care și le dorește. Astfel, poți învăța cum să-ți creezi stări constructive, să-ți controlezi emoțiile, să-ți modifici obiceiuri vechi și nefolositoare, să-ți rezolvi conflictele interne și să-ți formezi noi convingeri care să te ajute să găsești drumul către succes. În esență, teritoriul și aplicabilitatea NLP poate fi definit de schema de mai jos.

Figura NLP 1 refacuta

Am întâlnit recent o metaforă în care NLP-ul era descris ca un „manual al software-ului pentru mintea umană.” Dacă ne gândim la creierul uman ca un super-computer, e ca și cum ai avea acces la modalitatea de programare a software-ului care îți generează gândurile și acțiunile. Fascinant, nu?

     Mi-a plăcut mult această comparație dintre NLP și manualul de programare software, cu atât mai mult cu cât am avut șansa să verific „pe propria piele” eficiența practicării tehnicilor din programarea neuro-lingvistică, de-a lungul celor 7 ani de formare continuă în domeniu. Și vă pot certifica cu toată responsabilitatea că nu e poveste! În cadrul cursurilor acreditate de NLP se lucrează multă practică, noțiunile teoretice găsindu-și aplicabilitate într-o multitudine de „exerciții mentale” sau cum le numea Albert Einstein acele „experimente ale gândului”. Aceste exerciții ajută practicanții să înțeleagă cum funcționează tehnicile NLP și să le pună în practică oricând au nevoie.

     Te-ai întrebat vreodată de ce două persoane distincte puse să rezolve aceeași problemă vor veni cu rezultate și abordări diferite? De ce unii oameni reușesc să facă mult mai multe lucruri decât alții? Ce face diferența? De ce unii oameni atrag în jurul lor persoane plăcute și energice în timp ce alții atrag persoane morocănoase și negativistite? Să fie oare vorba doar de noroc?! :)

      Vă mai aduceți aminte proverbul acela din popor care spune atât de simplu că „norocul ți-l mai faci și singur”?                                                                   Cu alte cuvinte, dacă acționezi vei avea și rezultate!

Am decis să scriu acest articol pornind de la credința că fiecare om are un potențial minunat, care are nevoie să fie descoperit și pus în valoare! Dacă v-am stârnit interesul, vă aștept să aflați mai multe despre programarea neuro-lingvistică și despre cursurile pe care le organizez pe NLP BASIC  și NLP PRACTITIONER.

    Și țineți minte: „Fericirea nu depinde de cine ești sau de ceea ce ai. Depinde de ceea ce gândești!
Dale Carnegie

Sursa imagine: https://pixabay.com/

© Carmen Elena Radu 2016

Aveti permisiunea de a prezenta informația pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai dacă se menționează numele autorului și adresa paginii originare în care a apărut articolul: www.nlpexperience.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Te invit sa te inscrii la newsletterul NLP Experience.

Vei primi astfel in mod gratuit e-book-ul

ARHITECTUL INTERIOR
Creatorul unei noi experiente

Vei primi un email cu linkul de download

Te invit sa te inscrii la newsletterul NLP Experience.

Vei primi astfel in mod gratuit e-book-ul

ARHITECTUL INTERIOR
Creatorul unei noi experiente

Vei primi un email cu linkul de download