Primul pas către o viață echilibrată: îmblânzirea Ego-ului!

ocean-1178428_1280
Ieșirea din Matrix
29 mai 2016
olympia-1543733_1280
Tehnologia campionilor
19 august 2016
Arata tot

Primul pas către o viață echilibrată: îmblânzirea Ego-ului!

EgoEinsteinedited_zps5c35ddf5

 

      Despre Ego s-au scris și s-au spus multe, cu toate astea, niciodată nu vei înțelege pe deplin ce înseamnă să îți descoperi și să-ți îmblânzești Ego-ul până nu te vei confrunta cu adevărat cu El.

      Ți-ai pus vreodată întrebarea cine sau ce este acest Ego și unde locuiește el? Știi cum să-l recunoști? Poți realiza cum te influențează? Sau cum îți creează condiționări fără ca tu să bagi de seamă? Ți-o fi prieten, ți-o fi dușman… sau poate  de-amândouă?

      Dar hai să o luam cu începutul și să vedem împreună ce ne spune știința despre ego.

    Conform teoriei psihanalitice a lui Sigmund Freud, există trei componente ale personalității: Sinele, Ego-ul și Supraego-ul sau Conștiința. Conform teoriei sale, Ego-ul reprezintă acea componentă psihologică a personalității care este responsabilă de procesul conștient de luare a deciziilor, Sinele este componenta instinctuală, biologică care operează în baza principiului plăcerii și a evitării durerii și Supraego-ul este componenta socială a personalității noastre, cea care ne ține în zona respectării regulilor și principiilor morale pe care le învățăm de la părinții, bunicii, educatorii noștrii.

      Ego-ul începe să se formeze în jurul vârstei de 2-3 ani iar scopul său este de a găsi mijloacele cele mai potrivite de satisfacere a nevoilor Sinelui, fără a intra în contradicție cu principiile și limitele impuse de Supraego. Cu alte cuvinte, este responsabil de adaptarea la realitate, de gestionarea percepțiilor și a interpretării acestora, a mișcărilor voluntare, a mecanismelor cognitive și a memoriei. Freud teoretizează faptul că Ego-ul are misiunea de a găsi un echilibru între aspectele primitive și realitate în timp ce satisface identitatea și Supraego-ul. Preocuparea sa de bază este să asigure siguranța individului și să permită exprimarea dorințelor instinctuale atunci când consecințele acestor acțiuni nu au un impact major.

     Plimbându-ne prin lumea științei vom descoperi că nu numai un specialist în ale psihicului s-a preocupat să ne lase o interpretare a ceea ce înseamnă ego-ul.

      Pe lângă teoria relativității, celebrul fizician Albert Einstein ne-a lăsat moștenire următoarea ecuație:

Ego ecuatie

însoțită de următorul citat: „Cu cât este mai mare cunoașterea cu atât este mai slab ego-ul, cu cât cunoașterea este mai redusă cu atât mai puternic va fi ego-ul.” Marele fizician pledează pentru lărgirea orizontului de cunoaștere ca instrument de conștientizare și „îmblânzire” al ego-ului. Dar Einstein nu avea în vedere doar studiul unor materii științifice bine definite și cu un curriculum specific. Marele secret pe care el l-a lăsat să se întrevadă constă în dezvoltarea abilităților de autocunoaștere, de autodescoperire a propriului Sine. Vom avea evoluție numai atunci când cunoașterea lumii care ne înconjoară va fi completată de  cunoașterea potențialului interior și atunci când cele două aspecte se vor completa și contopi unul în celălalt,  spre relevarea divinului din Ființa umană!

      Procesul de înțelegere a propriului „ego” s-ar putea să nu fie unul tocmai facil, căci deh… dacă ar fi așa, acum am fi fost foarte departe pe scara evoluției. Prin urmare, voi încerca să te ajut cu cel mai simplu mod de a explica aceste lucruri!

      Ego-ul tău este imaginea ta despre tine și îți permite să fii conștient de propria persoană ca o entitate separată de oricine altcineva. Este acel „tu” la care se raportează cei mai mulți dintre oameni. Ego-ul nu este sufletul tău sau Sinele tău superior, cât mai degrabă masca pe care sinele tău o poartă în această realitate materială pentru a te ajuta să te identifici ca și individualitate separată de ceilalți. Atunci când individul ajunge să se identifice prea mult cu această „mască”, ego-ul poate să apară ca și o barieră în calea conștientizării relației cu Sinele Preaînalt și a iubirii pe care acesta o revarsă necondiționat asupra acelui aspect al său încarnat aici în această viață. Cu alte cuvinte, văzut dintr-o asemenea perspectivă, un ego prea „cultivat” poate contribui la menținerea iluziei separării de Sursă și ne poate influența să luăm decizii sau să acționăm într-o manieră total lipsită de bunătate și permisivitate.

     În viața de zi cu zi oamenii confundă adesea ego-ul cu propria persoană… și de aici se naște teama! O teamă nefondată de nu pierde ceva ce nici noi nu știm a defini exact… dar ne place să-l știm că e acolo și că ne ajută să ne definim identitatea.

     În același timp, ego-ul are marele rol de a te ține ancorat în această realitate spațio-temporală. E permanent preocupat de siguranța ta fizică și mentală, de a te face să te simți confortabil și la adăpost. Prin urmare, nu te gândi că ego-ul este un lucru rău. E important însă să devii conștient de efectul său limitativ care se va preocupa permanent să te plaseze într-o zonă de confort și supraviețuire dar va opune rezistență la schimbare. Iar pentru propria ta evoluție și dezvoltare ai nevoie să te implici conștient  în acele schimbări și provocări care te vor ajuta sa-ți depășești limitele, chiar dacă ele vor însemna o amenințare la adresa ego-ului.

     Nu-ți fă un scop din încercarea de a scăpa în vreun fel de ego-ul personal ci doar încearcă să-i limitezi responsabilitățile. La urma urmei trebuie să rămâneți prieteni! :) Permite-i ego-ului să-și facă treaba de a percepe lumea, dar în același timp eliberează-l de responsabilitatea de a decide asupra modului în care tu ar trebui să gândești și să acționezi. Lucrează-ți acele abilități care te vor conecta tot mai profund cu Sinele tău Preaînalt (intuiția și coborârea în inimă) și transferă către acesta din urmă responsabilitatea procesului de luare a deciziilor. Vei fi uimit să constați că tot ceea ce vei construi în acest fel îți va oferi mai multă bucurie și împlinire decât ai fi crezut că poți trăi și simți.

Până data viitoare, îți doresc să pășești conștient în lumină!

♦♦♦

Dacă ți-a plăcut articolul și simți că rezonezi cu informația prezentată te invit să te înscrii la newsletterul NLP Experience aici ).

Pentru cei ce vor să-mi împărtășească feedback-ul lor, puteți să-mi scrieți pe mail la carmenelena.radu@nlpexperience.ro sau să vă spuneți părerea în spațiul de mai jos, destinat dialogului.

© Carmen Elena Radu 2016

Aveti permisiunea de a prezenta informația pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai dacă se menționează numele autorului și adresa paginii originare în care a apărut articolul: www.nlpexperience.ro.

Sursa imagine: Internet

Înscrie-te gratuit la newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Te invit sa te inscrii la newsletterul NLP Experience.

Vei primi astfel in mod gratuit e-book-ul

ARHITECTUL INTERIOR
Creatorul unei noi experiente

Vei primi un email cu linkul de download

Te invit sa te inscrii la newsletterul NLP Experience.

Vei primi astfel in mod gratuit e-book-ul

ARHITECTUL INTERIOR
Creatorul unei noi experiente

Vei primi un email cu linkul de download

Te invit sa te inscrii la newsletterul NLP Experience.

Vei primi astfel in mod gratuit e-book-ul

ARHITECTUL INTERIOR
Creatorul unei noi experiente

Vei primi un email cu linkul de download